Södra Dalmatien

Södra Dalmatien

I Södra Dalmatien hittar vi Dubrovnik, Cavtat och öarna Korčula, Lastovo, Mljet, samt halvön Pelješac.

Dubrovnik var en gång i tiden en av de viktigaste självständiga sjöfarts- och handelsstäderna. Runt den gamla stadskärnan ringlar den 1 940 m långa UNESCO-skyddade muren. Här har man en fantastisk utsikt över de sagolika Elafitiöarna Šipan, Lopud och Koločep, blänkande som pärlor i det fantastiska turkosa havet. Tittar man ut över gamla stan ser man de terrakottafärgade tegeltaken, kyrkokupoler, vindlande kalkstensgränder och växtbeklädda husväggar. Här råder medelhavsklimat och här växer även subtropiska frukter som citroner, apelsiner och mandariner. Dubrovnik sprudlar av kultur och historia. Under sommarmånaderna är kulturlivet rikt. Från mitten av juli till slutet av augusti hålls den årliga internationella kulturfestivalen, med många utländska artister som då gästar staden. 

En av öarna i södra Dalmatien är Korčula. Det sägs att Marco Polo föddes här. Från färjeläget i Vela Luka leder en smal landsväg till staden Korčula. Man passerar sluttningar med stensatta terrasser och små begsbyar med höga kyrktorn. Efter ett tag förvandlas landskapet och pinjeträd och vinodlingar breder ut sig över landskapet. Staden Korčula är omslutet av vatten och en stadsmur. Här kan du gå och strosa längs de smala gränderna, besöka några av de trevliga gallerierna eller äta en god måltid på någon av de trevliga restaurangerna. Runt ön finns flera stränder av olika karaktär. 

Ön Lastovo är idealisk för dig som vill ha en lugn miljö och orörd natur, där du kan vandra och cykla, och bada i underbart rent hav. Lastovo har goda förbindelser till Split, Hvar och Korčula. 

Ön Mljet är känt för fenomenet med sina saltvattensjöar, som en gång i tiden var sötvattensjöar. En av dem Veliko Jezero (Stora sjön) är 46 meter djup. 

Pelješac är den näst största halvön i Adriatiska havet, 65 km lång och präglas av klippiga berg och djupa dalar. Några av landets bästa viner, Postup och Dingać kommer härifrån. Den som är intresserad av en aktiv semester eller naturupplevelse har hittat eldoradot. Här finns gott om cykel- och gångstigar. Surfing, bergsklättring, friklättring, dykning och segling är andra aktiviteter man kan roa sig med under semestern.