Norra Dalmatien

Norra Dalmatien

Norra Dalmatien består av två regioner, Zadar- och Šibenikregionen

I Zadarregionen ingår den södra delen av ön Pag och flera nationalparker och naturområden. Den 3 000 år gamla staden Zadar är mest känd för sin gamla stadskärna, som ligger på en halvö och har många sevärdheter från romartiden. Staden har blivit känd också för sin havsorgel – ett arkitektoniskt underverk vid kajen i Zadar. Alfred Hitchock uttryckte en gång sin beundran för solnedgången härifrån. I Zadar finns mängder av trevliga restauranger. 

Ursprungligen var den lilla orten Nin den äldsta kroatiska kungliga residensstaden och säte för handel och sjöfart. Härifrån kom den biskop som förespråkade att kroatiska skulle få användas inom liturgin vilket haft stor betydelse för det kroatiska språket. Idag är Heliga korsets kyrka världens minsta katedral från 800-talet, och de tempelruiner som återstår är värda ett besök. 

Övärlden utanför Zadar och Šibenik är ett riktigt seglarparadis. Här finns inte mindre än 240 småöar med lugna små hamnar och romantiska stränder – det är trakter som alltid varit lättare att måla än beskriva i ord men George Bernard Shaw beskrev måleriskt öarna som det sista verket på skapelsdagen ”och när gudarna ville kröna sitt verk föddes så Kornati av tårar, stjärnor och havets andetag”. 

Ön Krapanj är känd för sina havssvampdykare. Den ligger bara några årtag från Brodarica, precis i utkanten av Šibenik. Šibenik är den äldsta ursprungliga staden på den Adriatiska kusten. Katedralen St. Jacob, från 1400-talet, är med på UNESCO´s världsarvlista. Staden var tidigare under den venetianska tiden känt för att vara ett humanist- och renässanscenter, där många författare, arkitekter, historiker och konstnärer samlades. Inte långt från Šibenik finns nationalparken Krka, med sina vattenfall. Hit kan du antingen ta dig med båt eller bil. En av semesterorterna i Šibenik regionen är Primošten. Här finns flera trevliga kiselstenstränder. Den gemytliga stadskärnan med trånga gränder var tidigare en ö men byggdes ihop med fastlandet. Under sommarmånaderna kan man få uppleva olika musikevenemang på torget. Primosten är också känt för den röda druvan ”Babić”, som odlas på vingårdarna runtom orten.