Istrien

Istrien

Halvön Istrien ligger i norra Kroatien och jämförs ofta med Toscana.

Naturen är kuperad med ömsom lummiga skogspartier, ömsom vinodlingar och öppna betesmarker. 

Regionen har mycket att erbjuda. Här finns fina stränder vid idylliska semesterorter längst kusten. Några av de mest kända är Rovinj, Poreć, Pazin, Rabac och Umag. 

För den mat- och vinintresserade finns många vingårdar och en av regionens specialiteter är den istriska tryffeln, som produceras året runt. En god pasta med tryffel får man inte missa när man är här. Den lilla staden Buzet kallas ibland för ”tryffelstaden”, eftersom delikatessen växer i markerna kring staden i floden Mirnas dalgång. 

I närheten av Buzet ligger världens minsta stad, Hum, med bara 23 invånare. Det är en gemytlig liten stad med små fina gränder och bara en gata. 

Vi rekommenderar också en utflykt till den lilla staden Motovun, som ligger inbäddad bland de gröna kullarna i den inre delen av Istrien. Där kan man ta en promenad runt stadsmuren, varifrån man kan se vingårdarna som producerar vinsorterna Malvazija och Teran. 

Pula är den största staden på halvön, med ca 90 000 invånare, och är Kroatiens femte folkrikaste stad. Staden har kvarlämningar från antikens Rom och den mest populära är amfiteatern som ofta används till konserter och filmfestivaler.