Centrala Dalmatien

Centrala Dalmatien

I Centrala Dalmatien finns orterna Trogir, Split och Makarska.

Här ingår även de större öarna, Brać, Hvar och Vis. 

Trogir har en gammal stadskärna som finns med på Unescos världsarvslista. Här finns ett stort utbud av mysiga restauranger, butiker mm. Här kan man strosa i gränderna eller titta på de fina båtarna som ligger längs kajen. Trogir ligger ca 3 km från Splits flygplats och 27 km väster om Split. 

Split är Kroatiens näst största stad med ca 200 000 invånare. Staden är en knutpunkt för turister som ska vidare ut till öarna. Här blandas pulserande stadsliv med sol och bad vid stadens strand Bačvice. 

Makarska Rivieran kantas av ett flertal idylliska småorter. Makarska är den största turistorten längs denna del av kusten. Man kan vandra mellan de olika orterna på Makarska Rivieran. Bra att känna till är att man här och där stöter på naturiststränder. Hyr en cykel och ta dig längst hela rivieran. Bakom rivieran tornar de fantastiska Biokovobergen upp. Här finns vindlande stigar med spektakulär, milsvid utsikt över övärlden och Biokovo nationalpark. 

Ön Brać, som är den tredje största ön, har ett flertal trevliga resmål. Brać skiljer sig från de andra öarna. Den har en karg och stenig natur. Här finns flera stenbrott som exporterar sten. Vita huset och Kungliga slottet i Stockholm är delvis byggda av sten från ön. 

Den lavendeldoftande ön Hvar är en av Adriatiska havets mest solsäkra öar, även kallad ”Sunčani Hvar” (soliga Hvar). Vattnet är kristallklart med olika turkosa nyanser. Ön har en ”fint-väder-garanti”, där man utlovar gratis boende om det snöar, är dimmigt eller om temperaturen understiger nollgränsen. Till Hvar tar du dig med katamaran eller bilfärja från Split eller Makarska. 

Ön Vis ligger längst ut där skärgården upphör och övergår till öppet hav. Det tar drygt två timmar att ta sig hit med bilfärja eller katamaran från Split. Här finner du lugnet, i jämförelse med Hvar eller Makarska Rivieran. Vis är ett populärt resmål för båtluffare. På Vis kan du hyra cykel eller moped för att ta dig runt på öns slingriga vägar bland vinodlingar och härliga badvikar. Här spelade de in filmen "Mama Mia - here we go again".

Huvudbild Split: fotograf Ivan Ivanišević, www.ivanisevicivan.com