Mat & Vinresa hösten 2021

Mat & Vinresa hösten 2021

Sugen på att följa med på en vin- & matresa till Kroatien hösten 2021?

Med hopp om att alla inom hela EU kommer att vara vaccinerade till sommaren, och kan börja resa igen, kommer här ett erbjudande att följa med på en mat- & vinresa till vackra Dalmatien. Vi har ett preliminärt datum, 11-15 september 2021.

I samarbete med Testament Winery har tagit fram en vin- och matresa till kustregionen Dalmatien. Du får besöka två vingårdar, stadsvandra i historiska Split från romartiden och åka båt till den bedårande nationalparken Krka. Vi äter lokal dalmatisk mat på supermysiga lokala restauranger och provar oss igenom de utsökta lokala vinerna och lär oss uttala kroatiska druvnamn! Äntligen får du möjlighet att besöka Testaments vingård, träffa vinmakarna och njuta av vinerna på plats under en förhoppningsvis solig höstdag.

Är du intresserad av att följa med? Mejla en intresseanmälan direkt till mig på lilli@incroatia.se.

Ditt mail är inte bindande, men alla som anmäler intresse har första tjing på platserna. Välkommen med din anmälan.

Med reservation för ev förändringar i programmet.

Utflykt till Split

Vi åker transfer till Splits gamla stadskärna, där ni får en guidad tur och lära er lite om stadens historia. Vi besöker bl a det nästan 2 000 år gamla Diocletianus Palatset. Strosa i Gamla stan bland gamla palats, vackra kyrkor och gränder. Den kroatiska hamnstaden är en knutpunkt för båttrafiken och färjorna till öarna som ligger strax utanför. Ta en drink eller en fika på Rivan, som ligger strax utanför den gamla stadskärnan. Vi äter en gemensam lunch på en trevlig restaurang/konoba i gamla stan. Ni får lite fri tid då ni kan upptäcka staden på egen hand innan transfern går hotellet i Šibenik.

 

Guidad tur Šibenik

Šibenik, Adriatiska havets pärla, är belägen vid Krka-flodens delta på den vackraste delen av Adriatiska havets östra kust. Som den äldsta ursprungliga kroatiska staden omnämns den för första gången 1066, under tiden då Krešimir IV var kroatisk kung. 

Om stadens rika kulturhistoriska arv vittnar den stora katedralen St. Jakob – den berömda byggmästaren Juraj Dalmatinacs verk – som är under UNESCO:s beskydd, tillsammans med flertalet kyrkor, kloster, palats och fyra fästningar som ”ramar in” staden. Dessa byggnader står även som bevis för den ihärdighet, uppoffring och tro som generationer av Šibeniks invånare har haft. Šibenik är även en kulturstad – där det arrangeras olika festivaler. I närheten av staden finns två nationalparker, Krka och Kornati, som med sina fascinerande landskap får många besökare att tappa andan. 

Vinprovning på Testament Winery

Testament Winery är Kroatiens första svenskägda vingård. Målet är att skapa Kroatiens bästa vin.
Den ligger i Dalmatien, en av Kroatiens historiska regioner som täcker en stor del av landets kust mot Adriatiska havet. Breddgraden är samma som Toscanas.

Vingården ligger på kullar som sluttar ner mot det kristallblå havet. Det blåser en ständig bris antingen från havet eller inlandsbergen. Jordmånen är synnerligen karg och består till över 80% av ren kalksten. Ibland förundras man över att något överhuvudtaget kan växa där.

Men det är just ”terroiren” – kalkstenen, havet, vindarna och solen – som får Testaments lokala druvor att smaka, just, Testament. Det utsökta läget ger dem också möjlighet att producera ekologiska viner, vilket de är lite stolta över.

Vinodlingen täcker 50 hektar. De jobbar uteslutande med dalmatiska druvor därför att de vill erbjuda viner som är något utöver det vanliga. I odlingen finns Babić, Pošip, Plavac Mali, Debit, Maraština och Tribidrag. Den senare har genom DNA-tester bevisats vara den ursprungliga Zinfandel-druvan.

Här finns knappa 30 hektar med 6 000 olivträd. Även denna odling är ekologisk och olivoljan är något annat än det du hittar på Konzum.

 

Dagsutflykt till Krka Nationalpark

Vi åker till den vackra nationalparken Krka med dess vattenfall. Vi får en guidad rundtur i nationalparken. Vi gör några stopp på vägen, där vi bl a besöker den lilla orten Skradin.

Vi åker till den vackra nationalparken Krka med dess vattenfall. Vi får en guidad rundtur i nationalparken. Vi gör några stopp på vägen, där vi bl a besöker den lilla orten Skradin.

 

Vinprovning på Bibich Winery

Vi tar med er på vinprovning hos vinproducenten Bibich.

Bibich Winery är beläget i bergen ovanför Skradin, en vacker liten by 27 km nordöst om hamnstaden Šibenik. Vingårdarna ligger runt den lilla byn Plastovo. Bibich har ca 23 ha och en produktion på 120 000 - 150 000 flaskor per år. Alen Bibić är en av de vinmakare som har satt Skradin tillbaka på vinkartan. Hans farfar lärde honom hur man gör vin. Idag är det Alens uppdrag att föra viner från Skradin till den internationella marknaden. Han är en av Kroatiens största exportörer av vin och levererar bl a till USA, Hong Kong och Singapore. I sortimentet finns många inhemska vinsorter som Debit (vitt) och släktingarna till Zinfandel, Babić, Plavina och Lasin.

 

Traditionell kroatisk middag på Konoba Vinko

Vi tar med er till en genuin dalmatisk konoba, i rustik lantlig miljö. Konoba Vinko ligger i den lilla byn Konjevrate, en liten bit ovanför Šibenik. Familjen Krnić driver denna restaurang med mycket kärlek och servicen är utmärkt. Menyn består av gastronomiska läckerheter från det lokala köket. Råvarorna som serveras är närproducerade och kommer från lokala jordbrukare och producenter från trakten.

 

Inkvartering på 4-stjärnigt hotell

Hotellet totalrenoverades 2016 och ligger precis vid stranden, 4,5 km från Šibenik. Hotellets restaurang serverar måltider på terrassen.

De ljust målade rummen har medelhavskänsla och färgstarka mönster. Alla rum har luftkonditionering, minibar, värdeskåp och en platt-tv med satellitkanaler. I badrummet finns dusch och hårtork.

Du kan roa dig på strandklubben eller ta en drink i poolbaren med utsikt över havet.  På Spa-avdelningen kan du få massage mot en tilläggsavgift. Det finns även tennisbanor och minigolf. Receptionen är öppen 24 timmar om dygnet.

Hotellet ligger knappt 6 km från Šibeniks historiska centrum.  Krka nationalpark ligger 17 km bort.